84 procent van de werknemers in kmo’s ervaart fysieke en mentale ongemakken

BRUSSEL, 12 december 2022 - Ruim acht op tien werknemers in Belgische kmo’s heeft last van fysieke en mentale ongemakken. Dat blijkt uit een enquête van Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij kmo's van 20 tot 250 medewerkers. Naast vooral nek-en schouderpijn komen ook vermoeidheid en slaapproblemen het vaakst voor. Amper de helft van de kmo-werknemers heeft buiten de werkuren nog energie voor fysieke activiteiten. 

Om na te gaan hoe het gesteld is met de aandacht voor leefstijl, vitaliteit en veerkracht binnen en buiten de bedrijfsmuren van Belgische kmo’s, bevroeg Mensura bijna 1200 zaakvoerders of hr-verantwoordelijken van kmo’s en hun medewerkers. 

Maar liefst 84 procent van de ondervraagde werknemers ervaart regelmatig last van één of meerdere fysieke en mentale ongemakken. Daarbij gaat het vooral over nek- en schouderklachten (47 procent), aanhoudende vermoeidheid (42 procent) en moeite om in te slapen (35 procent). Nervositeit en concentratieproblemen vallen net buiten de top 3 van meest voorkomende ongemakken. 

Amper helft werknemers beweegt regelmatig na de uren 

Tegelijk geeft amper de helft van alle werknemers aan dat ze buiten de werkuren regelmatig fysieke activiteiten doen. Dat kan gaan van sporten tot rustig wandelen, fietsen of zelfs tuinieren. Een ruime groep vindt daar maar af en toe de energie of de tijd voor (41 procent), een kleinere groep beweegt nooit. ​ 

“Fysieke activiteit hebben we bewust breed gedefinieerd. Voldoende bewegen heeft veel voordelen voor onze gezondheid, zoals minder spier -en gewrichtsklachten, en een betere bloeddruk en cholesterol. Daarnaast helpt het beter om te gaan met stress en bevordert het een kwalitatieve nachtrust. Ideaal is het om buiten actief te zijn, aangezien zowel beweging als daglicht een boost geven aan je slaapkwaliteit. Belangrijk daarbij is dat bewegen in de vrije tijd ook belangrijk is voor mensen die een fysieke job uitoefenen."
Dorien Simons, expert vitaliteit bij Mensura ​ 

60% van kmo’s zet in op beweging 

Het goede nieuws is dat steeds meer kmo’s beseffen dat vitale werknemers ook gemotiveerder en productiever zijn. Zo zegt 60 procent van de werknemers dat hun werkgever al initiatieven neemt om het welzijn te bevorderen en een gezonde(re) levensstijl te adopteren. Van de bedrijven waar dat al gebeurt, zet 59 procent in op fysieke activiteit. De fietsvergoeding (63 procent), en collectieve sportieve uitdagingen (45 procent) zijn het populairst om werknemers aan het bewegen te krijgen. ​ 

“De vraag is of dergelijke initiatieven ook de groep werknemers bereiken die er het meest nood aan hebben. Te vaak bereiken goedbedoelde sportieve activiteiten hoofdzakelijk de sportievelingen, die sowieso al voldoende beweging kregen. Werkgevers gaan best eerst na wat de verwachtingen en interesses zijn en organiseren fysieke activiteiten liefst breed en laagdrempelig. ​ Ook kan er onbewust een duwtje in de rug gegevenworden, door het kantoorleven te ‘nudgen’ riching meer fysieke activiteit. Kleine subtiele aanpassingen op de werkvloer kunnen mooie resultaten opleveren. Denk aan een aangename traphal, een minder zichtbare lift, of het promoten van bedrijfsfietsen als eerste keuze bij interne verplaatsingen. Het blijft hoe dan ook een uitstekende zaak dat een meerderheid van de kmo’s beweging stimuleert en er zelfs tijdens de werkuren ruimte voor maakt."
Dorien Simons van Mensura

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mensura

Mensura inspireert en begeleidt werkgevers om samen een positieve en meetbare impact te hebben op het welzijn van organisaties en medewerkers. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid helpen we vermijdbaar verzuim tot een minimum te herleiden en werknemers gezond en veerkrachtig aan het werk te houden. Met meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties, is Mensura de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België.
Voor meer informatie: www.mensura.be