Eén op zes risicopatiënten niet overtuigd van werking griepvaccin
19 augustus 2020
Antwerpen, 27 augustus 2020 – De overheid wil dit najaar in de griepcampagne extra focussen op risicopatiënten via een voorrangsregeling bij vaccinatie. Een opvallend deel van die risicopatiënten staat echter weigerachtig tegenover een inenting tegen het griepvirus. Ondanks het feit dat het griepvirus net voor deze groep mensen erg gevaarlijk kan zijn, gelooft 17% niet in de werking van een vaccin. Mensura, externe dienst voor welzijn en bescherming op het werk, roept werkgevers daarom op om extra in te zetten op sensibilisering en vaccinatie bij de risicogroepen. Een inenting is voor hen niet enkel belangrijk voor hun eigen welzijn, maar ook om overbelasting van het gezondheidssysteem te vermijden nu corona nog steeds in het land is.
7 op 10 Belgische werknemers heeft vorig griepseizoen geen griepvaccin laten zetten. Dat blijkt uit een rondvraag van Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, in juni bij 1045 werkende Belgen. Uit de bevraging blijkt dat een deel van de bevraagden namelijk niet gelooft in de werking van het griepvaccin. Opvallend is dat bij risicogroepen – die dit jaar voorrang krijgen bij griepvaccinatie - de terughoudendheid tegenover een griepprik groot is. Maar liefst 17% van de risicopatiënten is minder overtuigd van de werking van een vaccin, ondanks het feit dat ze meer gevaar lopen. Ook de personen met wie ze samenwonen komen dit najaar prioritair in aanmerking voor vaccinatie. Als zij worden meegeteld, geeft zelfs 31% aan niet te geloven in de werking van een griepvaccin.
Inenting voor risicogroepen uiterst belangrijk
Mensura, externe dienst voor welzijn en bescherming op het werk, maakt zich zorgen over deze nog steeds bestaande weerstand tegenover het griepvaccin, en dan vooral bij de risicogroepen.
“Mensen uit risicogroepen hebben prioritair toegang tot het griepvaccin dit jaar. We roepen organisaties dan ook op om deze werknemers extra te sensibiliseren en hen aan te moedigen zich te laten vaccineren, via het werk of eerstelijnszorg. Inenting van risicogroepen is erg belangrijk. Een mogelijke combinatie van griep en het coronavirus maakt hen extra kwetsbaar. Tegelijk is griepvaccinatie in deze coronatijden cruciaal om ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem en de testcapaciteit voor corona in het najaar niet overbelast geraakt. Griep- en coronasymptomen zijn namelijk zeer gelijkaardig. Hoe minder personen zich ziek melden bij de huisarts en getest moeten worden, hoe beter.”
Gretel Schrijvers, algemeen directeur Mensura
De werkgever kan voor werknemers een doorslaggevende rol spelen om zich al dan niet te laten inenten en de vaccinatiegraad bij risicogroepen te laten toenemen. 68% van de bevraagde personen die zich vorig jaar liet inenten deed dit namelijk op het werk. Van alle bevraagden die zich vorig jaar niet lieten inenten, gaf 9% als één van de redenen het feit dat hun werkgever geen vaccin aanbood.
Beperkte voorraad griepvaccins leidt tot prioriteitsregeling
Gezien het belang van de vaccinatie tegen de griep in de context van de Covid-19 pandemie en de toegenomen vraag naar vaccins, maakte het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) op maandag 24 augustus in samenwerking met de ministers van Volksgezondheid bekend dat de vaccinatie dit najaar gefaseerd zal verlopen. In een eerste fase zullen personen actief in de gezondheidszorg en risicogroepen, zoals mensen boven de 50 jaar, zwangere vrouwen of chronisch zieken ingeënt worden. Ook wie bij deze doelgroepen onder één dak woont, krijgt voorrang voor een griepvaccinatie. Vanaf 15 november kan de griepvaccinatie worden uitgebreid naar het brede publiek.