Hogeschool PXL lanceert nieuw postgraduaat arbeidsverpleegkundige

HASSELT, 30/06/2023 – Volgend academiejaar biedt Hogeschool PXL als eerste opleidingsinstituut van ons land het postgraduaat arbeidsverpleegkundige aan. Vanaf januari 2024 springen ook Haute École Léonard de VINCI (Sint-Lambrechts-Woluwe) en de Luikse hogeschool op de kar. De opleiding moet verpleegkundigen toelaten om meer gestandaardiseerde medische onderzoekstaken over te nemen van de druk bevraagde arbeidsartsen. Het nieuwe postgraduaat is een samenwerking met Co-Prev, koepelorganisatie voor de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, en de Vlaamse Vereniging van Verpleegkundigen in de Bedrijfsgezondheidszorg (VVVB).

Arbeidsverpleegkundigen staan arbeidsartsen bij tijdens diverse types medische onderzoeken, zoals het aanwervingsonderzoek, het werkhervattingsonderzoek of het periodieke medisch onderzoek. De nieuwe opleiding geeft hen een adequate basis om meer bevoegdheden binnen het gezondheidstoezicht op te nemen en werknemers advies te geven over welzijn op het werk. 

“De aandacht voor preventie- en welzijnsbeleid op het werk neemt de laatste jaren stelselmatig toe, en die positieve evolutie probeer ik maximaal mee te ondersteunen en te versterken. Dit initiatief vanuit de sector om de rol van de ‘bedrijfsverpleegkundige’ verder te professionaliseren, kan ik alleen maar aanmoedigen. Het voorkomen van langdurige uitval door te zorgen voor goede en gezonde arbeidsomstandigheden is dé uitdaging bij uitstek voor onze arbeidsmarkt vandaag en in de komende jaren."
Vice-eersteminister en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne

Primeur in Vlaanderen

Dit postgraduaat richt zich op bachelor verpleegkundigen, maar ook verpleegkundigen die al tewerkgesteld zijn binnen diensten voor preventie en bescherming op het werk zijn welkom. Samen met Co-Prev biedt PXL Hogeschool in primeur deze opleiding aan. De lessen zijn een combinatie van hoor- en werkcolleges, practica, bedrijfsbezoeken, blended learning en intervisie. Lesgevers zijn ervaren verpleegkundigen, artsen, psychologen en ingenieurs. 

“Arbeidskrachten zijn in veel sectoren al schaars, waardoor we iedereen optimaal moeten ondersteunen om zo lang mogelijk gezond aan het werk te blijven. Dat komt zowel de werknemer, de werkgever als de economie ten goede. We kennen door onderzoek de gezondheidsklachten per beroepsgroep. Een goede preventieve screening van medewerkers is noodzakelijk om deze voorspelbare klachten te voorkomen en hier gepast en tijdig op in te grijpen. Arbeidsartsen en arbeidsverpleegkundigen spelen daarbij een cruciale rol.”
Roald Nelissen, departementshoofd PXL-Healthcare

Meer verantwoordelijkheid

Voor de sector van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk komt de opleiding als geroepen. 

“De rol van de arbeidsarts wordt steeds ruimer ingevuld. Re-integratie en de strijd tegen ziekteverzuim door goede preventie zijn belangrijk voor de werkgelegenheidsgraad en voor de betaalbaarheid van de sociale zekerheid. In de praktijk lopen we tegen de limieten aan door een strikte afbakening van welke medische handelingen verpleegkundigen wel of niet mogen uitvoeren. Door alle verpleegkundigen op termijn dit postgraduaat te laten volgen, kunnen we hen meer verantwoordelijkheden geven in het kabinet. Artsen winnen daardoor tijd en kunnen zich toeleggen op gespecialiseerde taken en een coördinerende rol in het welzijnsbeleid van organisaties. Op termijn zouden ook werknemers zo sneller toegang moeten krijgen tot de arbeidsarts.”
Gretel Schrijvers, CEO van Mensura groep, in naam van koepelorganisatie Co-Prev

Begin 2024 ook in Wallonië

Aan Hogeschool PXL vangt de opleiding aan op 26 september. Vanaf januari 2024 bieden ook Haute École Léonard de VINCI (Sint-Lambrechts-Woluwe) en de Haute École de la Ville de Liège dit postgraduaat aan.

Meer informatie over de opleiding op https://www.pxl-next.be/opleidingen/arbeidsverpleegkundige

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mensura

Mensura inspireert en begeleidt werkgevers om samen een positieve en meetbare impact te hebben op het welzijn van organisaties en medewerkers. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid helpen we vermijdbaar verzuim tot een minimum te herleiden en werknemers gezond en veerkrachtig aan het werk te houden. Met meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties, is Mensura de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België.
Voor meer informatie: www.mensura.be