Pierre Van Damme: "Dringend vrijwilligers nodig om nieuw coronavaccin te testen"

Universiteit Antwerpen, Mensura en Cohezio zoeken 2000 deelnemers voor studie naar beloftevol coronavaccin

Brussel, 11 februari 2021 - Op 22 februari 2021 start de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met Mensura en Cohezio, de laatste testfase in een grootschalige studie naar het beloftevolle kandidaat-coronavaccin van het Duitse CureVac. De Belgische overheid bestelde 2,9 miljoen doses van het vaccin. “In het kader van de vaccinatiestrategie hebben we er dus alle baat bij dat het onderzoek tijdig wordt afgerond. Om het onderzoek volgens schema te laten verlopen, zijn we dringend op zoek naar 2000 vrijwilligers", roepen Gretel Schrijvers, algemeen directeur van Mensura, en Eddie De Block, medisch directeur bij Cohezio op.

Hoewel er intussen al verschillende coronavaccins op de markt zijn, blijft het belangrijk onderzoek te doen naar nieuwe vaccins. Dit om de gehele wereldbevolking zo snel mogelijk van een vaccin te kunnen voorzien. Zo staat het Duitse biofarmaceutisch bedrijf CureVac dicht bij de commercialisering van een beloftevol vaccin. Voordat het vaccin op de markt wordt gebracht, dient echter een derde en laatste testfase naar de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin doorgevoerd te worden. UAntwerpen start op 22 februari, in samenwerking met bedrijfsgeneeskundige diensten Mensura en Cohezio, met deze laatste testfase.

Impact op de Belgische vacinatiestrategie

"Voor deze laatste testfase zoeken we zeer dringend 2000 deelnemers, meer bepaald volwassenen die in goede gezondheid verkeren", aldus Gretel Schrijvers, algemeen directeur van Mensura. "Het onderzoek start op 22 februari, maar voorlopig staat de teller op enkele honderden testvrijwilligers. Nochtans hebben we er collectief baat bij dat het onderzoek tijdig wordt afgerond. De Belgische overheid bestelde namelijk 2,9 miljoen doses van dit vaccin, die ingezet zouden worden in de Belgische vaccinatiestrategie.” Naast België nemen nog andere landen aan de studie deel, op deze manier moeten in totaal 35.000 testvrijwilligers gevonden worden. "De studie blijft in principe lopen tot de kaap van 35.000 deelnemers bereikt is", aldus Gretel Schrijvers.

Vergoeding en maatschappelijke bijdrage

Wat wordt van deze vrijwilligers verwacht en lopen zij enig risico? "Het gaat om fase 3 van de studie, fase 1 en 2 – waarbij op mens en dier werd getest – leverden positieve en beloftevolle resultaten op", aldus professor Pierre Van Damme, die nauw betrokken is bij deze studie. “De ene helft van de deelnemers krijgt een vaccin, de andere helft een placebo. Indien de deelnemer een placebo kreeg, wordt na de studie alsnog een vaccin aangeboden. Het is weinig waarschijnlijk dat het vaccin onvoldoende werkzaam zal zijn, maar indien dat toch het geval blijkt krijgen alle deelnemers een ander vaccin aangeboden. Zo is iedereen met zekerheid voldoende beschermd. De deelnemers moeten 5 keer naar Brussel komen voor een medische visite. Daar staat een vergoeding tegenover: per visite krijgt de deelnemer 150 euro. Dat, én de wetenschap dat je hebt bijgedragen aan de ontwikkeling van een beloftevol vaccin en zo ook aan de heropleving van onze maatschappij.”

Makkelijk bereikbaar

“Zowel Cohezio als Mensura beschikken over voldoende lokalen in hun hoofdzetel te Brussel om de 2000 deelnemers te ontvangen en te onderzoeken”, aldus Eddie De Block, medisch directeur bij Cohezio. “Die centra zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Sinds het virus in België de kop opstak, staan Cohezio en de andere externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, vooraan in de strijd tegen de verspreiding ervan. We zijn dan ook trots dat we kunnen meewerken aan de goedkeuring van een nieuw, veelbelovend vaccin. Een vaccin dat mee zal helpen om het sociale leven dat we allemaal missen, weer te kunnen opnemen."

Wie graag als testvrijwilliger aan het onderzoek wenst deel te nemen, kan zich inschrijven via de website: www.uantwerpen.be/vaccinetrials-covid-brussel

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mensura

Mensura inspireert en begeleidt werkgevers om samen een positieve en meetbare impact te hebben op het welzijn van organisaties en medewerkers. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid helpen we vermijdbaar verzuim tot een minimum te herleiden en werknemers gezond en veerkrachtig aan het werk te houden. Met meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties, is Mensura de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België.
Voor meer informatie: www.mensura.be